Probeert u iets anders.

Alle geneeswijzen die niet wetenschappelijk bewezen zijn, noemt met alternatief. Bovendien worden de geneeswijzen niet door opgeleide artsen uitgevoerd. De meest bekende zijn hieronder kort uitgewerkt.

Homeopathie

De homeopathie is gebaseerd op een behandeling van een ziekte door een extreme verdunning te geven van de stof die de ziekte zou veroorzaken. Bovendien werkt homeopathie met minerale, plantaardige of dierlijke stoffen om klachten te verminderen. Sinds 2012 mag er op de verpakkingen van homeopathische geneesmiddelen niet meer staan waartegen het medicijn zou helpen.

Acupunctuur

Acupunctuur komt uit de traditionele chinese geneeskunde. Meerdere naalden kunnen op verschillende plekken van het lichaam gestoken worden om bepaalde klachten te laten verdwijnen of verminderen. Zo zouden bepaalde delen van het oor overeenkomen met bepaalde organen in het menselijk lichaam. Heb je dus last van je darmen, is het een kwestie van de naalden in een bepaald deel van het oor te prikken. Bovendien wordt acupunctuur ook gebruikt als ontspannningsmethode.

Paranormale geneeswijzen

Deze laatste groep is het minst gedefinieerd en kan het minst makkelijk bewezen worden. Voorbeelden van paranormale geneeswijzen zijn handoplegging, sjamanisme of het uitdrijven van demonen. Typisch is het gebruik van rituelen. Ook reiki en magnetisme vallen onder paranormale geneeswijzen.